Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,6766 | 34,7391 | |
EURO | 36,4494 | 36,5151 |
MESLEKİ EĞITİMİN ÜLKEMİZ VE SANAYİMİZ İÇİN ÖNEMİ
Ülkemiz bir çok sıkıntıdan geçtiği bu dönemlerde sanayimizin ekonomik olarak ciddi yatırım tasarruflarına gitmesine neden oldu. Tabi ki devletin teşviklerle Sanayiyi desteklemesi ve ülke ekonomik politikalarında yaptırımları çok önemli. Şu an gelinen nokta da dolar bir pariteye çekilip tüketici ve sanayiciyi ferahlatıcı önlemler alındı. Bunların yanında sanayicilerimizde topyekün enflasyon mücadelesine katılmak suretiyle destek verdiler. Kendi üretimlerini daha kontrol altına alıp iç masraflarını minimize ederek tasarruf önlemlerine gittiler.
Mesleki eğitimin öneminin böyle günlerde bir o kadar daha önemli hale geldiğini vurgulamak isterim. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Istanbul Ticaret Sanayi Odası iş birliğiyle önce istanbul’da sonrada ülkemiz genelinde okul-sanayi işbirliği protokolü yapılmıştır. Amaç;
Ülkemizin uluslararası rekabet gücünü arttırabilmenin en önemli anahtarlarından biri, reel sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması yoluyla verimliliğin arttırılmasıdır. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız, tüm sektörlerdeki yüzlerce meslek grubuna kalifiye meslek elemanı sağlayan eğitim kurumlarıdır. Özel sektörün okullarla olan iletişiminin güçlü olmasını öngören proje ile insan kaynaklarına dayalı ihtiyaçların giderilmesi ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanması devam edecek.
Teknolojik iş birliği, deneyim paylaşımı ve istihdam olmak üzere 3 başlık altında hayata geçirilen projede, önemli mesafe alındığı dile getirilen açıklamada, "Projeyle mesleki ve teknik eğitim kurumlarının alt yapısının güçlendirilmesi, meslek alanındaki güncel uygulamalar ile yeniliklere dair deneyimlerin paylaşılması ve mesleki eğitim kurslarının açılmasını hedefleniyor. Yeterliliklere sahip meslek okullu gençlerimizin potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olmak, iş dünyasının en önemli beklentilerinden olan nitelikli teknik eleman sıkıntısına çözüm getirmek, bu projeyle çok daha mümkün olacaktır.
İstanbul ilindeki mesleki ve teknik eğitim okullarının eğitsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerini karşılamak. Okul-Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında teknolojik işbirliği, deneyim paylaşımı ve istihdam odaklı işbirliği olmak üzere üç alanı eksene aldık. Milli Eğitim Bakanımızın son dönemde mesleki ve teknik eğitimle ilgili açıklamaları, mesleki ve teknik eğitim camiasını son derece memnun etmektedir. Sanayi odasının da böyle bir konuya sahip çıkması da bundan sonraki eşleştirmeler açısından son derece önemlidir. Mesleki ve teknik eğitimden mezun olan öğrencilerimiz sanayinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bizler, meslek ve teknik eğitim camiası olarak öğrencilerimiz için ara eleman kavramını kullanmıyoruz. Çünkü yetiştirdiğimiz öğrenciler, işgücünü nitelikli insan gücünü temsil ediyorlar ve ana eleman olarak işletmenin bel kemiğini oluşturuyorlar. Meslek liselerimizin yetiştirdiği elemanlar olmadığında sanayi gerekli ekonomik kalkınmaya ulaşamayacağından öğrencilerimizi sanayinin ana elemanı olarak görüyoruz” Bu noktada bu işbirlikleri genişletilerek sanayimizin arzu ettiği teknik personel yetiştirilmiş ve işyerlerimizin verimliliği bir o kadar arttırılmış olacaktır. Bizler şu an hem devletimizin teşviklerinden sanayicimizin kazanmasını sağlamak hem de nitelikli insan gücünü yetiştirmek için çaba sarf etmekteyiz.
Bahsettiğim okul sanayi işbirliği projelerimiz kapsamında işbirliğinde bulunan okullara, yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanım için işsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılması sağlanacak. İş birliğine dahil edilen okullarda okuyan öğrencilere iş ve meslek danışmanları tarafından iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verilecek. Bu okullardan mezun olanlar işbaşı eğitim programından öncelikle yararlanacak. İşbaşı eğitim programı süresince katılımcının ücretini, genel sağlık sigortasını, iş kazası meslek hastalığı sigorta primini bizzat bakanlığımız ödemektedir. Programdan yararlanan öğrencilerimize işletme kadrosunda işe alındığında işveren payı sigorta prim desteği de veriliyor. İş birliği yapılan okullarda işverenlerin talepleri doğrultusunda işsizlere yönelik meslek edindirme eğitimleri yapıldığında eğitici ücretleri, kursiyer cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini de ödenmektedir. Bu iş birliği sonunda sanayi kuruluşlarımızın üretim gücü ile okullarımızdaki eğitim tecrübesi birleşecek ve karşılıklı akış içinde yeni eğitim imkanları ortaya çıkacak.
Sanayimizin bir personeli etkin bir şekilde çalıştırabilmek için vereceği hizmeti hiç bir ek masraf ödemeden meslek lisesinde sağlanmış olup istenilen kalifiye personel yetiştirilmiş hedefe ulaşılmış olup devletin desteği de sanayicimize söz konusu olacaktır.
Bu protokolle, mesleki eğitim kurumları ile sanayi ve sektör birlikleri arasında iş birlikleri sağlanarak arz talep uyumsuzluğunun giderilmesi, yönetimsel ve operasyonel yeni bir mesleki ve teknik eğitim modeli oluşturulması hedefleniyor.
Bu protokol, "Okul Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli" projesinin, İstanbul´dan başlamak üzere, ülkedeki mesleki ve teknik eğitim sisteminin yapısının, ekonomik ve insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerinin giderilmesini ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlamaktadır. Bu konuda bir çok proje yapılması ülkemize direkt ve dolaylı etki sağlayacak ve sanayimizi dünya standartlarında geldiği noktanın daha üstlerine taşıyacaktır. Protokolün balangıcından bugüne gelinceye kadar geçen 3 yılı aşkı sürede çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir
Örneğin yüksekokul, üniversite, sanayi protokolleri yapılıp bu kapsamında planlanan işbirliği olarak eğitimler verilmesi ve projelendirme çalışmaları' oluşturularak
Bunun için de de bazıları tübitak, ist.kal.ajansı gibi kurumlarla ulusal düzeyde; bazıları da Ab hibe ve destek programları kapsamında uluslararası düzeyde proje ve destek çalışmaları yürütülmesi planlanabilmektedir. Bu şekilde protokolün etkinliğini ve yaygınlığını arttırılmış olabilecek olup, bu ve buna benzer protokol içerikleri düzenlenerek iki taraflı fayda sağlanmış olacaktır.
Sonuç olarak görülecektir ki mesleki eğitimin sonuçları sanayicimize ve ülkemize ciddi etkiler sağlamış olacaktır. Bu ve bunun gibi bir çok finans ve hibeler hem kalifiye personeli sanayicimize sağlayıp gayri safi milli hasılamızı yükseltecek hem de çok daha ileri projeler çıkararak ülkemizi değişik arge üretimine de teşvik edecektir.
Bugün bir Nasa bizden büyük değildir. Büyüklük fikirlerinizin hayallerinizin uzanabildiği ölçüdedir. Türk insanının hayalleri ve fikirleri çok daha ilerilere taşınabilecek ölçüdedir. Yeter ki biz bunu bilimle, fenle, eğitimle, üretime dönüştürebilelim.
Bu bağlamda ülkemizin değerli kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü çok anlam taşımaktadır.Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müsbet ilimdir. Bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan zekasını, bilime bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu, her zaman ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besliyerek geliştirmek milli ülkümüzdür.
Mustafa Kemal Atatürk