Başkan'ın Mesajı
Duyurular

Değerli Üyelerimiz.Sitemizde yayınlanabilmesi için Şahsi ve Firma Bilgilerinizi, logonuzu ve fotografınızı info@tryiad.org.tr e-posta adresimize ulaştırmanızı önemle rica ederiz.


GENEL KURUL DUYURUSU
TRYİAD TRAKYALI YÖNETİCİLER VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANLIĞI'NDAN

TRYİAD Trakyalı Yöneticiler ve İş Adamları Derneği Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısı  23 Eylül 2023 Cumartesi  günü saat 10:00’da Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi Yücetarla Caddesi No 57 Giriş kat Daire 4 İstanbul adresinde yapılacaktır. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa II.Toplantı 30 Eylül 2023 Cumartesi günü saat 10:00’da aynı adreste çoğunluk aranmaksızın yapılacaktır.

Tüm üyelerimizin Olağan Üstü Genel Kurul Toplantımıza katılmalarını rica ederiz.

Tüzüğümüz gereği Genel Kurulda aday olacak ve oy kullanacak üyelerimizin aidat borcu olmaması gerekmektedir. Aidat borçlarınız için lütfen Derneğimiz ile irtibat ikurunuz. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı öncesinde aidat borçlarını ödemiş olanlar Genel Kurul Toplantısına katılabileceklerdir.

 

GÜNDEM: 

1- Açılış ve saygı duruşu,
2- Divan Kurulunun Seçimi ve yetkilendirilmesi,
3- Gündemin onaya sunulması ve kabulü,
4- Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunun okunması,
5- Derneğin gelir-gider ve bilançosunun okunması,
6- Denetim Kurulu Raporunun okunması,
7- Yönetim Kurulunun ibra edilmesi,
8- Denetim Kurulunun ibra edilmesi,
9- Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe tasarısının oylanması ve kabulü
10- Dernek Tüzüğümüzün 1, 7 ve 24. Maddelerinde Yönetim kurulunca yapılması istenilen değişiklik önerilerinin ayrı ayrı  oylanması ve kabulü 
11- Yeni Yönetim, Denetim ve Haysiyet Kurulunun seçimi,
12- Dilek ve temenniler, kapanış
 

Saygılarımızla,

TRYİAD Trakyalı Yöneticiler ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu


Değerli üyelerimiz, WEB sitemizde makalelerinizin yayınlanmasını istiyorsanız, WORD veya PDF formatında hazırladığınız ve 1 sayfayı geçmeyen yazılarınızı info@tryiad.org.tr adresine göndermeniz halinde, kurallarımıza uygun yazılar gösterime açılacaktır. 


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 33,8895   33,9506
EURO 37,6852   37,7531
Özlü Sözler
Hangi yaşta ölürsek ölelim, tamamlanmamış cümlelerimiz olacak. (Furuğ Ferruhzad)
Mehmet Akif ERSOY

MEHMET AKİF ERSOY

(1873 – 27.12.1936)                                                                                                                                    

      1873 yılının Aralık ayında İstanbul’da doğan Mehmet Akif Ersoy’un annesi Emine Şerif Hanım, babası Mehmet Tahir Efendi’dir.  İlk öğrenimini Fatih’te mahalle mektebinde,  orta öğrenimini Fatih Merkez  Rüştiye’sinde,  yüksek öğrenimini Halkalı Baytar mektebinde yaptı.  1894’te Baytar Mektebini birincilikle bitirdi.  Dört  yıl kadar Rumeli,  Arnavutluk ve Arabistan’da çalıştı.  Akif,  edebiyata  olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürdürdü.  Birinci  Dünya Savaşı başlarında Berlin’e gönderildi,  yolculuk hatıralarını “Berlin Hatıraları”  adı altında yazdı.  Harbiye nezareti tarafından Necid Emiri  İbnürreşid’in  yanına temsilci olarak gönderildi. Bu gezinin intibalarını “Necid Çöllerinden Medine’ye” adlı manzumesinde topladı.  Akif,  Birinci  Dünya Savaşı’na kalemi ile katıldı. Çanakkale şehitleri için yazdığı şiir,  gerek milli ve gerekse dini bakımdan emsalsizdir.  Birinci  Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkmıştık.  Akif “Yirmi beş  asırdan beri hiçbir istiklalsiz yaşamamış Türk’ün elinden istiklali alınamaz.  Buna kimsenin gücü yetmez” diyor ve isyanını  şiir haline getiriyor, camilerde vaaz ediyordu. İstanbul’un İtilaf  Devletleri’nin askerleri tarafından işgali üzerine, Anadolu’ya geçti.  T.B.M.M.’e  Burdur Milletvekili olarak girdi.  5 Kasım 1920’de Kastamonu’da Nasrullah Camii’nde: “Bizi  mahvetmek için tertip edilen Serv parçası,  mücahitlerimiz tarafından yırtılacaktır.  Düşmanları denize dökerek o murdar  paçavrayı parçalayacaktır” diye haykırmıştı. (Feridun Fazıl Tülbentçi, Türk Büyükleri, Türk Kahramanları, Hürriyet - İnkılap 2016)

      -Milli marş yazılması için öneriyi  Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) vermiş, öneriyi  uygun bulan Milli Eğitim Bakanlığı  “İstiklal Marşı Yazma Yarışması”  düzenleyerek seçilecek esere 500 lira ödül koymuştur.  Yarışmaya 724 adet şiir katılmış,  bunlardan hiçbirisi İstiklal Marşı olmaya uygun görülmemiştir.  Bunun üzerine İstiklal Marşı yazılması konusu Ankara’da Tacettin Dergah’ında kalmakta olan Mehmet Akif’e TBMM tarafından teklif edilir.  Hiçbir maddi karşılık beklemeyeceğini  ifade eden Akif “Kahraman  Ordumuzu” adlı şiirini yazmış,  şiir T.B.M.M.’nin 12 Mart 1921 tarihindeki toplantısında,  Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunmuş, üyeler ayakta alkışlayıp  kabul etmişlerdir. ( Bütün Dünya 1.12.2018)

      -Coşkulu alkışlar  arasında Mehmet Akif Ersoy kürsüye davet edildi ve konuşmasının bir yerinde şöyle dedi:

      “ Konan ödülü almayı reddediyorum. Çünkü ben sadece milletim için yapmam gerekeni yaptım. Allah,  milletimizi bir daha  İstiklal Marşı yazmak zorunda bırakmasın.”

      - Akif,  konan   ödülü şehit ailelerine bağışladı.

      - Meclis’te birkaç arkadaşıyla sohbet eden Mehmet Akif’e bir başka milletvekili yaklaştı,  sanki onun mesleğinin ne olduğunu bilmiyormuş gibi küçümseyen bir ifadeyle “Siz baytardınız, değil mi? diye sordu.  Mehmet Akif,  çok nazik bir olmasına rağmen hiç istifini bozmadan, “Evet, bir yeriniz mi ağrıyor?  deyiverdi: Milletvekili ağzının payını fena almıştı,  yanındakilerin kahkahaları arasında hızla oradan uzaklaştı. (Sevinç- Salim Koçak, Mehmet Akif Ersoy Nasıl Büyük İnsan Oldu?, Kaynak Çocuk, Mayıs 2015)

     -Akif,  1925’te yanlış Bir telakki  uğruna yurtdışına  çıkmak zorunda kaldı.  Vaktiyle: “ Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda/ Etmesin tek vatanından beni dünyada cüda” dediği vatanından uzak yaşadı.  Mısır’da Abbas Halim Paşa’nın misafiri  olarak Kahire civarında Halvan isimli bir köye çekildi.  İki  yıl burada tam bir inziva hayatı  yaşadıktan sonra ailesini de yanına getirterek başka bir yere taşındı.  Kahire’deki Camia-tül- Mısrıyye   Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuttu. 1935’te hastalandı.  1936 Haziran’ında İstanbul’a döndü. Hastalığı hayli artmıştı.  Kendisini karşılayan gazetecilere verdiği beyanatta özet  olarak şöyle diyordu:

     “ Vatını  çok özledim. Mısır’dan üç  gecede geldim.  Bu  üç  gece otuz  asır kadar uzun sürdü. Orada on bir yıl kaldım.  Fakat  bir an oldu ki, on bir  gün daha kalsaydım, muhakkak çıldırırdım.”

      - Mehmet Akif 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da, Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanında hayatını kaybetti.  Edirnekapı  Mezarlığına gömüldü.  (Sevil Yücedağ, 100 Büyük Türk, Maya Kitap, Mayıs 2011)

      -Vefatının  82. yıl dönümünde Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve saygı ile  anıyor,  ruhu şad olsun diyoruz.

 

                                                                                                                                             



İbrahim BİRELMA

Trakyalı Yöneticiler İş Adamları Derneği

© Copyright 2024  V4.5 Tüm Hakları Saklıdır.

Hazır Dernek Sitesi



Top